Лили и Дари се нуждаят от нас

0
1065

Когато през месец юли 2017 г. започнахме едно дело, никой от нас не знаеше какво ни чака, но и никой не си даваше сметка от колко много едни двама човека ще се лишат в името на ЛГБТ каузата в България, в името на някакво бъдещо несигурно събитие – признаване на семействата на ЛГБТИ хората.
Тези двама човека проявиха смелост. Днес това, което носят и излъчват във всяко свое действие и постъпка, е смелост и вдъхновение.
Тези двама човека днес понасят сами финансовото бреме да създадат дете, след като им бе отказана подкрепа от държавата. А тя им бе отказана именно заради смелостта и откритостта им.

През ноември 2016 г. Лили и Дари сключиха брак в Англия. През април 2017 г. те поискаха от Столична община да регистрира брака им в България. Столична община отказа регистрация на брака, позовавайки се на Конституцията на Република България, където бракът е дефиниран като съюз между „един мъж и една жена“. Административен съд – София град потвърди отказа на Столична община. В момента делото е висящо пред Върховния административен съд.
През 2017 г. Лили и Дари правят 2 неуспешни опита за инсеминация. По предписание на наблюдаващия лекар в клиника за асистирана репродукция им е предписана процедура ин витро и те опитват и това два пъти. През лятото на 2017 г. Лили и Дари кандидатстват за финансиране на ин витро процедури от Центъра за асистирана репродукция. В документите фигурира и декларация, в която Дари трябва да попълни семейното си положение. Заради борбата и заради делото, което водим, заради общността, заради истината и заради това, че вярват в брака, който са сключили в Англия, и че вярват, че той е валиден и че тяхното семейство действително е такова, Дари попълва в документите, че е „женена“ и посочва имената на партньора си, а именно „Лилия Бабулкова“.
Центърът за асистирана репродукция отказва финансиране на ин витро процедурата на Дари и Лили именно защото те посочват, че са двойка.
Смелостта на Лили и Дари ще промени живота на хиляди хора, ще промени живота на всички нас. Нека бъдем с тях сега, когато те се нуждаят от силата и енергията на нашата общност!
Суми могат да бъдат превеждани на:

Младежка ЛГБТ организация Действие
ЕИК: 176377812
IBAN: BG20UNCR70001523122810
В основанието трябва да напишете:
„Дарение“ – ако искате да подкрепите цялостната дейност на „Действие“
или
“Дарение за Лили и Дари”, за да можем да им преведем след това на тях парите.

България е една от малкото страни в Европейския съюз, в която семействата на партньори от един и същи пол нямат никаква правна защита. Семействата на лица от един и същи пол са лишени от редица права, сред които са право на наследяване, право на осиновяване, право на семейно имущество, данъчни облекчения и други. Това са права, които липсват в правната сфера и на неженени двойки от различен пол, тъй като тяхната връзка също не е призната от законите в България. Това е следствие от липсата на регулиране на правния институт “фактическо съжителство”, който не съществува в България. И докато двойките от различен пол имат достъп до брак, двойките от един и същи пол нямат това право и нямат наличен законен начин за признаване на своята връзка и уреждане на правата си, защото Конституцията ограничава брака като съюз, сключен между мъж и жена.

Харесвате статията? Считате че нашата кауза е и ваша? Можете да ни подкрепите с помощта на изброените методи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here