Ако живееш с ХИВ, редно е да започнеш АРТ (антиретровирусна терапия) възможно най-бързо. АРТ е поддържащо лечение за хората, живеещи с ХИВ, и е толкова успешно, че смъква количеството на вируса в кръвта ти до НЕОТКРИВАЕМИ стойности, което те прави напълно безопасен за твоите сексуални партньори.

Важно е да започнеш АРТ възможно най-скоро, защото по този начин предпазваш имунната си система от трайни и необратими увреждания. Най-окуражаващото е, че най-новите комбинации на АРТ са съпроводени от малко или никакви странични ефекти. АРТ се приема всеки ден без изключение. Вече има комбинации на АРТ, които дори могат да се приемат без храна. Човек, който се придържа стриктно към антиретровирусната терапия и успоредно с това води здравословен начин на живот, може да очаква да живее толкова дълго, колкото човек с ХИВ-негативен статус.

Имаш правото да получиш безплатна антиретровирусна терапия в едно от следните 5 отделения в България. Ще ти бъде предоставено лечение независимо от това дали си здравно осигурен или не. България спазва препоръките на European AIDS Clinical Society, следователно е нужно да започнеш една от АРТ комбинациите в инфографиката:

свали инфографиката

 

За разяснения относно антиретровирусната терапия (АРТ) обезателно ни пиши на: shp@deystvie.org

Преди да ти бъде предписана АРТ е задължително да ти бъдат направени следните изследвания:

  • Тест за резистентност чрез генотипиране
  • Тест за вирусен товар (количеството ХИВ в милилитър кръв)
  • Тест за брой CD4 клетки (клетките, които ХИВ атакува)
  • Тест за чувствителност към медикамента Абакавир, HLA-B*5701 (само и едиствено, ако лекарят планира да ти предпише АРТ, включваща Абакавир)

Имай предвид, че като пациент, имаш право на информиран избор на АРТ. Ако докторът, който ти предписва АРТ, ти дава комбинация, която не фигурира в инфографиката, е редно да споделиш своите притеснения и ясно и културно да поискаш комбинация от списъка по-горе.

ПОМНИ: АРТ се пие всеки ден и до живот, следователно е изключително важно да започнеш с една от препоръчителните комбинации от списъка горе!

Харесвате нашата кауза за подобрено обществено здраве? Можете да ни подкрепите чрез:

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here